Featured Posts

To top
15 jun

Mum to mum: Rikke

D Der har været lidt stille på bloggen, og nej jeg er ikke gået i fødsel – det ville også være alt for tidligt – men jeg holder ferie i Danmark med min familie og venner, så tiden bliver brugt uden for skærmen. Men når nu jeg ikke sidder og skribler på tastaturet, er det jo en fryd, at jeg kan få andre til det. Og denne gang har min veninde, Rikke, der fik sin datter Bella i december 2008 – og som flere af jer måske kender fra bloggen The Insider – videregivet sine erfaringer som mor. Rigtig god læsning 🙂

Hvad var det bedste ved at være gravid?

Jeg havde lyttet i 26 år til min mors fortællinger om, hvor meget hun var i “zen” med sig selv, da hun ventede mig og min lillebror – og at hun hellere ville føde en gang mere, end at gå til tandlægen. Total fis i en hornlygte. Jeg har aldrig hadet noget så meget som at være gravid. Jeg følte mig på ingen måde hverken i zen eller sexet. Jeg var så syg de første fire mdr. af min graviditet, at lægen til sidst måtte udskrive ekstra stærke piller til mig, da jeg havde det som om, jeg var på et skib igennem et uvejr – og i de måneder tænkte jeg virkelig “jeg vil gerne fortryde det her, jeg vil gerne returnere hende, og bare gå tilbage til mit gamle Jeg”… Men da jeg første gang mærkede hende, blev jeg med ét forelsket i hende. Jeg hadet stadig at være gravid, men jeg kunne bedre se en mening med det hele. Det er så vildt, at en kvindekrop kan ruge et lille bitte barn – det er sgu ret sejt.

Hvad “lærte” din graviditet dig?

At fra nu af, og resten af livet, der bestemte jeg intet selv mere. Kroppen tog jo fuldstændigt over. Det var som en maskine, og den skulle også nok fortælle dig, hvis du ikke behandlede den ordentligt. Jeg er ret stædig, og typen der kan nå 20 ting på én dag, men det kunne jeg bare ikke holde til. Jeg var ret syg under min graviditet, og alt for meget tid blev brugt på et sygehus, hvor jeg blev tjekket hele tiden. Sygehuse er aldrig særlige opløftende, og den dag i dag, bringer det mange minder frem fra min graviditet. Heldigvis var der ikke noget galt med Bella, men jeg havde fået noget forgiftning i kroppen, så hun blev taget ud et par uger før min termin. Hun var lige så fin, som var hun blevet født til tiden.

Men jeg lærte at lytte til mig selv, både under og efter graviditeten. Pludselig var det en ny slags normal, og det var ikke kun mig mere, der var i centrum.

Hvis du skulle give dig selv et godt råd som gravid i dag, hvad ville det da være?

Du skal nok klare det. Du er god nok, og hun skal nok overleve. Jeg var ekstremt bange for at gøre hende fortræd. Jeg kom en gang til at klippe blommen af hendes tommelfinger med en 3-i-1 negleklipper, fordi hun rykkede på sin lille bitte hånd. Ej hvor hun græd (og det blødte). Efter det følte jeg mig som verdens største lortemor – bøjet i neon… Men nu fylder hun snart otte, og jeg har da ikke slået hende ihjel… Endnu ;o) Man kommer til at føle flere gang i livet, at man fejler mere end man gør godt. Det er livet med børn, en konstant prøvelse – og de kommer jo ikke med en manual, når de ankommer, så man må jo prøve sig frem.

Så ville jeg nok sige; nyd det lidt mere. Jeg var enormt bange for at tage på, og blive stor med strækmærker. Det skræmte mig helt vildt. Så jeg trænede ret meget, og spiste faktisk kun få usunde ting. Ja, jeg var sådan en pisse træls type. Jeg spiste dog hele tiden, men det var mere frugt, grønt, nødder og mørk chokolade etc. og endte med at tage 8 kg på under hele forløbet. Hvilket jo ikke var særlig meget. Jeg hoppede også ned i mine jeans dagen efter. YEP! Sådan en irriterende type var jeg. Så alt artede sig jo som det skulle, men jeg ville nok ønske, jeg havde hvilet lidt mere i mig selv.

Et andet godt råd er at gå til fødselsforberedelse, men jeg ville nok tage det lidt mere seriøst i dag. Det er altså ikke for sjovt at føde sådanne et “lille” væsen. Det kræver teknik og kontrol. Jeg gik til noget, der hedder APA, som ligger på Østerbro, og det var den bedste beslutning jeg tog, at melde mig til det. Man skal ikke lade sig skræmme af, at de snakker om “mellemkødsmassage” og har hjemmestrikkede strømper på. De ved, hvad de snakker om. Jeg mødte en pige, der hedder Kathrine der, som i dag er en af mine bedste veninder. Find nogen som du kan dele denne rejse med. For mændene de fatter ikke en “hat” af, hvad der sker, de sidder og drømmer om, når de skal spille fodbold eller lærer dem at stå på ski en gang om 10 år. Det er så vigtigt, at finde en, der forstår dig, for ellers kan man hurtigt føle sig ensom.

Hvad var det bedste køb, du har gjort til Bella?

Det bedste køb, må klart være en DUNI pose, som er det samme som en VOKSI, bare billigere. I 2008, da jeg ventede Bella, fandtes der sådanne nogle kørekasser, som var en kasse, man kunne spænde fast på bagsædet. Der kunne vores DUNI pose lige blive presset ned i, så hun ikke behøvede at sidde i sin autostol, når hun skulle sove. Det var verdens bedste opfindelse. Den blev desværre ulovlig, men vi havde virkelig stor glæde af den.

Hendes skråstol var også et kæmpe hit. Den brugte vi rigtig meget til hende. Så hun kunne være med i køkkenet, når jeg skulle lave mad, når jeg skulle i bad, når jeg så TV, vaskede tøj etc. For mig, gav den mig lidt frihed, så jeg kunne få ordnet nogle praktiske ting, når hun ikke gad at ligge på gulvet mere. Jeg ville klart vælge en skråstol med vippefunktion over mange andre køb.

Hvad var det dårligste køb?

Ahhhhh. Se det er et ømt punkt. Jeg er jo typen, når jeg gør noget, så gør jeg det 100% – og der var i momentet mange ting, som jeg syntes, vi ikke kunne leve uden. Altså livsnødvendigheder. Man ville ikke komme igennem en barsel uden dette monstrum. Det ville man så, for man fik det slet ikke brugt – og så måtte man skynde sig at gemme det væk, eller få det hurtigt solgt ;o)

Men jeg må nok sige, det var en Bugaboo barnevogn. Den blev vi bare aldrig glade for, så da den skulle laves om til en klapvogn, solgte vi den, og anskaffede os en Mountain Buggy klapvogn. Den har vi godt været glade for, og har gemt den lige indtil vi flyttede til Singapore for 11 mdr. siden. Hvis nu vi skulle have en lille én mere… Det skulle vi så ikke ;o)

Hvordan var det at være på barsel?

Jeg ELSKEDE at være på barsel. Elskede-elskede-elskede. Jeg havde slet ikke problemer med at få tiden til at gå. Tvært imod. Jeg var sammen med Kathrine og hendes søn Frederik hele tiden. Vi drak enormt meget kaffe og spiste rigtig mange speltboller fra Wulff og Konstali på bryggen. Det eneste, der var lidt kedeligt, var, at da vi boede på Bryggen, var der næsten ikke noget, så man skulle gå ret langt for at finde “liv”. Og Amagerbrogade er altså ikke så eksotisk, som man kunne håbe på. Så det blev tit lidt af en udfordring, når man skulle nogle steder.

Vi lavede vores egen lille mødregruppe af veninder i vores omgangskreds og tidligere kollegaer, som også havde født. Så vi havde en fest. Vi mødtes hver tirsdag, så skiftedes man til at diske op med guf. Jeg føler, at min barsel handlede ret meget om mad. Til sidst var vi dog lidt trætte af hinanden, Bella og jeg, og efter et år, der var vi begge meget klar på at afprøve nye græsgange… Men jeg fandt god ro i ikke at skulle arbejde eller være noget for nogen andet end hende. Det var man så til gengæld også 24 timer i døgnet, men hun var så nem så nem. Hun har altid sovet igennem, og der har ikke været det helt store med hende – så egentligt lidt tosset, man ikke er gået efter nummer to. Don´t jinx it ; )

Hvis du skulle give ét råd videre til kommende mødre, hvad skulle det så være?

Oplev det, du føler, du skal opleve. Gør det, du føler der skal gøres. Jeg fik Bella, da jeg var 26, og det har jeg nok i mange år lidt følt, var for tidligt, og det var mig, der betalte prisen i forhold til hendes far, som lige havde lidt flere år på bagen. Men når jeg så står 33 år gammel med en pige på snart 8, og mit liv begynder at være super nemt, så fortryder jeg det ikke et sekund. Hav hjertet med i det, så skal hovedet nok følge med. Man bliver aldrig klar, men man vokser med opgaven. Man er den bedste forælder, man kan være, og det er også godt nok :o)

Processed with VSCO with a5 preset

Processed with VSCO with a5 preset

Stine

Leave a reply